A magyarok vendégszeretete messze földön híres. A Kárpát-medence területén bármerre is járjunk, mindig örömmel fogadják a látogatókat. Az Érmellékre is jellemző volt ez a nevezetes falusi vendéglátás.

A fáradt utazó mindig talált itt magának egy helyet, ahol meghúzhatta magát éjszakára, és még étellel és itallal is bőségesen ellátták. Ha szerencséje volt, még a táj jellegzetes ételét, a káposztás csíkot is megkóstolhatta.

A csík egy jellegzetes halfaj, amely a mocsaras, pangó vizes területeket kedveli, így az Érmelléken töménytelen mennyiségben jelen volt a lecsapolások előtt. Nem csoda tehát, hogy a környék egyik különlegességének számított, és gyakran készítették a helyiek. Mivel mezőgazdaságra nem igazán volt lehetőség a száraz területek hiánya miatt, így az érmelléki ember főleg halászó- vadászó-gyűjtögető életmódot folytatott. Külön megnevezése is volt ennek a foglalkozásnak. Ők voltak a pákászok.

Horgászat az Érmelléken húzóhálóval, tapogatóval (beállított kép)

Horgászat az Érmelléken húzóhálóval, tapogatóval (beállított kép)

A pákászat ma már egy kihalt mesterség, de számos eszköze mind a mai napig fennmaradt, és az Érmellék eldugottabb falvaiban még egy-két padláson találhatunk ilyen használati tárgyakat. Az idősebbek még emlékeznek a mocsárvilág nyújtotta előnyökre és szívesen mesélnek róla az erre tévedt utazónak, ami szintén hozzátartozik a falusi vendéglátás érdekessé tételéhez.

A lápvidéket gyakran elkerülték az utazók, mert igen nehezen jutott át rajta az, aki nem ismerte a környéket. De, ha néha erre tévedt valaki, azt szívesen látták a helyiek, és biztosítottak számukra éjszakai pihenőhelyet és vacsorát.

szalacs_muzeum

A tájházak, falumúzeumok látogatása is része a falusi vendéglátásnak

Újabban a falusi turizmus egyre divatosabb lesz. Sokan azért válasszák ezt, mert szeretnék megismerni őseik életmódját, mások csak szeretnének kis időre megszabadulni a nagyváros forgatagától.

A falusi vendéglátás tehát egyre népszerűbb, ami sok helyi embernek kínál megélhetési lehetőséget is egyben. A mi vidékünkön ez még gyerekcipőben jár, hiszen a kisebb falvakban nincs mód a látogatók elszállásolására, és a legtöbb helyen vendéglő sem akad. De a falusi vendéglátás varázsa még ma is érezhető, hiszen sok helyen szívesen fogadják a táj iránt érdeklődő idegeneket.