• Tiszta szoba - Gálospetri tájház
    Tiszta szoba - Gálospetri tájház

Gálospetri magyar tájház

Az Érmellék egyik meghatározó települése Gálospetri, melyet, ha az utazó meglátogat, a központjában egy századfordulós középparaszt portát bemutató tájházat tekinthet meg, mely 2002 óta látogatható. Alapítója és fenntartója dr. Kéri Gáspár, székelyhídi fogorvos, aki maga is gálospetri születésű.

A Gálospetri magyar tájház 2002 óta látogatható

A tájház portáját nagyapja, Sándor Antal vásárolta 1925-ben, az akkori lakóház 1870-ben épült, a portát gazdasági épületek teszik teljessé, mint a háromosztatú istálló, szénásszín, háromrekeszes disznóól, gémeskút, szőlőspajta pincével, valamint az árnyékszék.

A házzal szemben a borház

Az utcafronton látható kerítés, kapu és a góré hiteles rekonstrukciója a 20. század eleji ácsmunkáknak, a kert felől sövénykerítés határolja a portát. A tájház oldaltornácos, háromosztatú, nádfedeles, vert falas épület.

Az utcafronton található, felújított góré

Később vályogból építették hozzá a kamarát. Ó-német stílusú fenyőgarnitúra bútorral van berendezve a nagy ház, öntött vaskályhával fűtötték. A pitvar berendezéséhez tartozik a csikósspór, stelázsi, kamaraasztal és gyékényszékek. A hátsó házban látható a flóderes deszkaágy, gyékénykanapé, gyekényágy, gyékényszékek, diófaasztal, festett atúzsér.

A tulipános szekrény a hátulsó szobában foglal helyet

Továbbá a berendezés részét képezi még a vizes pad, illetve a berakott spór. A könyöklős tornác végén lévő kamrában a háztartásban használt eszközöket helyezték el. Érdekesség az is, hogy 2010-ben a gazdaság egykori főzőházában az Érmellék 1956-os lelkész mártírja, Sass Kálmán tiszteletére rendeztek be átmenetileg emlékszobát.

A gálospetri magyar tájház információs táblája

Gazdasági eszközök tekinthetők meg a szénásszínben. A szőlőspajta és a pince ma is használatban van, és az érmelléki borászat hagyományos eszközeit láthatjuk, és lehetőség van érmelléki borok és ételek kóstolójára. Előre bejelentkezett csoportok számára egy vagy több napos programot is szerveznek.