Augusztus 29 – Szeptember 2 között a székelyhídi Baba-mama Kör Szülői Közössége (Palczert Judit vezetésével), komoly civil összefogás eredményeként rendezte meg az I. Érmelléki Népművészeti Tábort, aminek helyszíne a székelyhídi Gyermek Jézus sport és szabadidőközpont volt.

A határon átívelő tábornak elsősorban az volt az üzenete, hogy az egyik legnépszerűbbet és talán legszebbet a magyar hagyományok közül felélesszen és megszerettessen gyerekekkel, felnőttekkel egyaránt: mégpedig a néptáncot.

Hercz Vilmos a Debreceni Népi Együttes művészeti vezetője

Hercz Vilmos a Debreceni Népi Együttes művészeti vezetője

Ebben volt maradéktalanul partner a Debreceni Népi Együttes művészeti vezetője: Hercz Vilmos, aki segítőivel a népi táncokat tanította, valamint a Bakator diószegi népi együttes, akik a talpalávalót húzták öt napon keresztül.

Bakator diószegi népi együttes - a gyerekekre kell alapozni

Bakator diószegi népi együttes – a gyerekekre kell alapozni

A népművészeti tábor sok színes programot felvonultatott, amiből gyerekek és felnőttek egyaránt megtalálhatták az érdeklődési körüknek megfelelőt: a létavértesi Rozsnyai-gyűjtemény munkatársai a kenderfeldolgozásról tartottak előadást, ami nem csak a kicsiket kötötte le. A magyar hagyományok megtartójaként az asszonyvásári citera együttes, a Rozmaring is fellépett, a citera mint népi hangszer nem hiányozhatott az Érmellékről sem, így a népművészeti tábornak is üde színfoltja volt fellépésük.

Cifraszűr

Cifraszűr

A néptánc oktatás mellett sikeres kezdeményezés az az amatőr népművészeti gyűjtés, aminek a tábor befejeztével sincs vége. A gyűjtés Boros Ágota tanítónő vezetésével tovább folytatódik az érmelléki faluk bevonásával, fenntartva ezzel az érdeklődést, hogy a tábor vége ne lezárása legyen a kezdeményezésnek, hanem átíveljen a következő tábor kezdetéig. Lehetőséget adva mindenkinek, aki szívén-lelkén viseli az őseink által ránk hagyott értékeket. Legyenek azok építészeti, tárgyi vagy szellemi értékek.

Férfi és női érmelléki öltözék

Férfi és női érmelléki öltözék

A tábor programjainak keretén belül került bemutatásra weboldalunk az Érmelléki Értéktár, aminek célja, hogy a virtuális világban is házhoz szállítsa mindazon értékeket, amellyel az Érmelléken élt és élő emberek rendelkeznek. Ahogyan a bemutatón dr. Kéri Gáspár elmondta, az értékmegőrzés mellett az értékteremtő szerepet is magunkra kell vállaljuk.

A kiállított tárgyak és öltözékek

A kiállított tárgyak és öltözékek

Az értékteremtés első lépése meg is történt a táborban, hiszen megalakult a Zajgó nevű néptánccsoport Béres Csilla vezetésével, aki évek óta foglalkozik Székelyhídon a néptánc, mint magyar hagyomány továbbadásával. Érdekessége a néptánccsoport nevének, hogy a Zajgóvölgy egy ma is létező székelyhídi pincesor.

A Zajgó néptánc soport tagjai fehér pólóikban

A Zajgó néptánc soport tagjai fehér pólóikban

Nagy Katalin tanárnő és dr. Szabó József diószegi helytörténész előadásából pedig konkrét gyakorlati tanácsokat kaphattak amatőr gyűjtőink arról, hogy milyen módszerekkel lehet és érdemes digitalizálni fotókat, dokumentumokat. Emellett történelmi érdekességeket, adalékokat villantottak fel az érmelléki tájegységről, amit a közönség örömmel fogadott.

Dr. Szabó József helytörténeti előadása

Dr. Szabó József helytörténeti előadása és Palczert Judit főszervező

Mindezeknek alapot adott Gavrucza Tibor, nyugalmazott református lelkipásztor, az Érmellék festőjének kiállítása, akinek képei egy-egy erős impresszióként érték a nézőt: tájról, Érmellékről, táncról egyaránt.

A kép címe: Marosszéki táncok

A kép címe: Marosszéki táncok

A tábor egész ideje alatt megtekinthető volt az a népművészeti kiállítás, amin lelkes amatőr gyűjtők tárgyai, ruhái mellett a gálospetri magyar tájház és a szalacsi falumúzeum egy-egy ritka öltözéke is látható volt, a tájházak tulajdonosának dr. Kéri Gáspár jóvoltából.