Ha vissza tudnánk utazni az időben úgy 60-80 évet, teljesen más képet kapnánk az Érmellékről. A lápvidék falvaiban sokkal több nádtetős ház fogadná a látogatókat, amelyek falai döngölt földből, esetleg vályogtéglából készültek. Szinte minden portán találnánk, egy lészát, egy vészt és egyéb halfogásra alkalmas eszközt. Hiszen a mocsár közepén a növénytermesztés és az állattartás szóba sem jöhetett. Abból kellett megélni, amit a természet adott.

Szerencsére bőkezűen ontotta a gyümölcsét a természet, így az ügyes halászok és gyűjtögetők kényelmesen megéltek abból. A betevő falatokon kívül a házak alapanyagait is a természet szolgáltatta. Fák és kövek híján, az Érmelléken jobbára földből, veszőbből és nádból építkeztek. Még ma is akad az érmelléki falvakban egy-két nádtetős ház, amely az elmúlt évek emlékeit büszkén őrzi.

szalacs_muzeum1

A szalacsi falumúzeum – zsellérporta

A nádfedés manapság újra kezd divatba jönni. Egyre több helyen lehet látni rusztikus fogadókat, csárdákat, de lakóházakat is, amelyek nádfedelet kaptak. Ennek egyik oka, hogy a nádtetős ház igen dekoratív jelenség. Sokan főleg ezért választják ezt a megoldást. Azonban a lápvidéki emberek főleg praktikus okokból folyamodtak a nád felhasználásához. Valójában nem sok választásuk volt, hiszen a nád volt az egyetlen építőanyag, amely alkalmas volt tetőfedésre. De ez legalább volt bőven.

A nád rendkívül jó szigetelőanyag. Mind a hő, mind a hangszigetelés terén kiválóan teljesít. Nem véletlen, hogy a régi falusi nádtetős házak remekül gazdálkodtak a hőenergiával. Télen meleg volt, nyáron pedig hűvös. A nád ugyanakkor rendkívül ellenálló is. Akár 30-50 évig is kitart egy nádtető.

A nádtetős házak látványának a 21. században is helye van

A nádtetős házak látványának a 21. században is helye van

Persze 50-10 évente nem árt felújítani, hiszen a felső réteg, amely jobban ki van téve az időjárási viszontagságoknak, az idővel tönkremegy és cserére szorul. Sokan tűzveszélyesnek tekintik a nádat és ezért ódzkodnak a felhasználástól. Viszont megfelelő kezeléssel és egyéb biztonsági eljárás betartásával a nádtetős ház sokkal kényelmesebb és praktikusabb lehet, mint a hagyományos cserepekkel fedett lakás.