Régen az építkezéshez mindenki azt használta, ami a közelben volt. Nem is igen tehetett volna másképp, hiszen erős és gyors szállítóeszközök hiányában lehetetlen lett volna több száz kilométerről szállítani az építőanyagot. Az Alföldön tehát a régi parasztházak nem kőből és fából készültek, hanem többnyire földből, nádból és vesszőből. Az érmelléki építkezésre is ez volt jellemző. Nád és fűzfavessző volt bőven és sárból sem volt hiány.

Nádas - Gálospetri

Nádas – Gálospetri

Az úgynevezett döngölt falak olyan erősek és stabilak voltak, hogy még ma is áll az Érmelléken néhány olyan parasztház, amely ezzel a módszerrel épült a múlt század elején. A plafon elkészítéséhez is nádat használtak, amelyet sárral pucoltak be alul és felül is, és nem meglepő, hogy a tető is nádból készült. Ez a növény igen ellenálló. Több évtized után is kiválóan ellátja a funkcióját.

Felhasználásra váró nádkazal

Felhasználásra váró nádkazal

A döngölt falak mellett a vályogtégla használata is elterjedt volt, bár ezt inkább a tehetősebb gazdák engedhették csak meg maguknak. A vastag falak kiválóan hőszigeteltek és a kicsi ablakok is ezt a célt szolgálták. A régi parasztházak tehát télen melegek, nyáron pedig hűvösek voltak.

Jellemzően háromosztatú épületek ezek:  a konyhából nyílt egyik oldal a szoba, másik oldalt pedig a kamra. A konyha volt a családi élet fő színtere, és gyakran itt is aludtak. A tisztaszoba csak a betévedt vendégek elszállásolására volt fenntartva, illetve volt egy másik funkciója is: a gazdaasszony itt tárolta az elkészült kézimunkákat.

A tehetősebbek néha két szobát is építettek, de ennek inkább csak szimbolikus jelentősége volt. Az érmelléki régi parasztházak gyakran tornáccal is rendelkeztek, ez végigfutott a ház elején és gyakran az utca felőli oldalán is. A konyhában pedig jellemző módon a régi parasztházakban megtalálható a búbos kemence.

Gálospetri magyar tájház - tornácos régi parasztházak

Gálospetri magyar tájház – tornácos régi parasztházak

Ma már csak elvétve találunk ilyen régi parasztházakat az Érmelléken, főleg olyat, amely még kiváló állapotban van. Pedig a stílusában egyedülálló épületek igen praktikusak voltak. Megoldották a hő gazdálkodás kérdését és aprópénzből fel lehetett építeni egy ilyen otthont.