• Szalacsi tájház nyáron
    Szalacsi tájház nyáron
  • szalacsi zsellérház ablaka
    Ablak a világra

Szalacsi tájház

Minden tájegységnek megvan a maga jellegzetes építkezési módja, így a gyönyörű Érmelléknek is. Az egykoron jellemző teraszos építkezés egyik utolsó emléke a 19. század közepén épített szalacsi zsellérház. Itt a meredek völgy két oldalát teraszosították, és házakat, pincéket építettek az így létrehozott három szintre.

Kétosztatú zsellérház

Ebből a zsellérházból tájházat alakított ki dr. Kéri Gáspár, székelyhídi fogorvos, aki tulajdonosa, alapítója és működtetője a 2011 óta látogatható múzeumnak.

A 30 nm-es ház és a kert a középső teraszon kialakított pincesor tetején található, melynek két fala félig a földben van, a terepviszonyok miatt. A látogató egy ma is használatban lévő gémeskutat pillanthat meg. Az udvart sövénykerítés, a kertet pedig garádja övezi.

A zsellérházat körbefutó napraforgó kóróból készült tornác

Hozzátartozik az utca másik oldalán lévő tölgyfa homlokzatú borospince is, melyet 1880-ban építettek. Maga a ház kétosztatú, szobából és kamrából áll. Valamikor székkészítő műhelyként is szolgált a ház kamarája, melybe a főbejárat makkos fazáras tölgyfaajtaján juthatunk be.

Padkás kemence

A padkás kemence is ebben a helyiségben található. A 13 nm-es szobát paticsvázas, plattos tűzhellyel fűtötték, melyen főztek is. Igazán szerény berendezésű a szoba: egy 1873-ban készült ágy, ácsolt asztal, falitéka, hárságy, gyékénykanapé és gyékényszékek képezik a bútorzatot.

A belső helyiség gyékénykanapéval és gyékényszékekkel

A berakott tűzhellyel egybe van építve a földbe rögzített lábú fekvőhely, ami úgy készült, hogy a rekettyével befont tölgyfavázat betapasztották.

Az épület két falát napraforgókóróból készült akácfavázra rögzített tornác övezi. Tetőzete tölgyfa szerkezetű, elől, hátul kontyolt nádfedél. Aki szeret a múltban barangolni, feltétlenül látogasson el erre a varázslatos helyre, és tekintse meg a szalacsi tájházat.

A zsellérporta információs táblája